Haber

Adana’da Sinem Apartmanı’nın yıkımıyla ilgili dava açıldı

Adana’da Sinem Apartmanı’nın 6 Şubat’ta meydana gelen depremde yıkılmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan müteahhitler Ekrem Naci Sönmez ve Hüseyin Zati Yıldırım ile Yıldırım’ın ortağı, sanık avukatı Ömer Faruk Gerger ve teknik heyet tutuklandı. uygulama görevlisi inşaat mühendisi Belma Çıngıloğlu’na 22 yıl 6” 2 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Pazarcık’ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremde Sinem Apartmanı’nın hasar görmesi ve Elbistan’da meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremde yıkılması sonucu 11 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Araştırma Bürosu tarafından başlatılan soruşturma tamamlandı.

Sanıklar hakkında “Kasten taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek” suçundan hazırlanan iddianame, 22 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede, Sinem Apartmanı’nın yıkımı için hazırlanan bilirkişi raporunda apartmanın yapıldığı katta gelişigüzel ulaşım sorunu bulunmadığının belirlendiği belirtildi.

Binadan alınan beton ve çelik numunelerin 1975 sarsma yönetmeliğine uygun olmadığı belirtilen raporda, hatalı imalattan 4 sanık sorumlu olduğu kaydedildi.

Sanıkların özen ve dikkat yükümlülüğüne aykırı hareket ettiklerinin belirtildiği iddianamede şu tespitlere yer verildi:

“Sinem Apartmanı’nın yıkılmasında esasa dayalı bir sebep bulunmadığı, binanın 1975 deprem yönetmeliği kararlarına uymadığı, hatalı üretimden inşaat müteahhitleri ve teknik uygulamadan sorumlu inşaat mühendisinin sorumlu olduğu, 4 sanık yükümlü işin sonuna kadar hem malzeme hem de personel tarafından Türk Standartları Enstitüsü’ne uygun davranılması.Binada kullanılan betonun imalat tarihindeki standartları içermediği tespit edilmiştir.”

İddianamede, Hüseyin Zati Yıldırım ve Ömer Faruk Gerger’in avukatları aracılığıyla verdikleri itiraz dilekçesinde, yıkılan binanın ilk 5 katını Sönmez’in yaptırdığını belirttikleri belirtildi.

“Bilirkişi raporunda da görüleceği üzere uygunluk testinden geçmeyen karotlar açısından deprem sonrası hızlı bir şekilde enkaz kaldırma işleminin başında karot alma işlemi yapılmış, karotların alındığı belirtilmişti. Sanık Sönmez, “Enkaz kümesinin üst kısmından ve üst katlarla ilgili olduğu için üst katlardan alınan çekirdek basınç testinden geçmemiş ve yönetmeliğe uymamıştır” dedi. Binanın bodrum katından alınan karot numunelerinin yönetmelik ve standartlara uygun olmadığı, özen ve dikkat yükümlülüğüne aykırı hareket eden sanıkların ‘ölüme sebebiyet vermek’ suçundan cezalandırılmaları talep ve talep edildi. birden fazla kişinin kasten ihmali’.

İki sanık çelişkili ifadeler verdi

Adana’da müteahhitler Ekrem Naci Sönmez ve Hüseyin Zati Yıldırım ile Yıldırım’ın ortak avukatı Ömer Faruk Gerger, depremde yıkılan binalardaki imalat hatası soruşturması kapsamında 15 Şubat’ta tutuklandı. Gerger, 29 Mart’ta yurtdışına çıkış yasağı şartıyla serbest bırakıldı.

Savcılıktaki Ömer Faruk Gerger, “Ben avukatım ve avukatım. Arkadaşım Hüseyin Zati Yıldırım müteahhit. Kendisine güvendiğim için söz konusu şirketi 1999 yılında yüzde 50 ortak olarak kurduk. Ben müteahhit olmadığım için söz konusu şirketi kurduk.” müteahhit ve dolayısıyla inşaat işlerinden anlamam, o benim şirketi temsil eden arkadaşımdır. O benim müteahhitimdir. Benim hiç belgem yok ama Hüseyin’in müteahhitlik belgeleri var.” ifade etmişti.

Savcılıktaki Hüseyin Zati Yıldırım, ikinci kattan başlayarak binayı Ömer Faruk Gerger ile birlikte tamamladıklarını belirterek, “Demirden çimentoya hatta çiviye kadar her şeyi biz yaptık. Yani Ömer Faruk Gerger yapmadı. sermaye koyarak ortak olursa, o hem sermayedir hem de iş ortağıdır.” sözünü kullandı.

haber-hozat.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu